poniedziałek, 8 grudnia 2014

Hummus
Jest jednym z moich najlepszych przyjaciół. Cukier nigdy mi po nim nie skoczył.


+ Hummus domowy
Klasyczny hummus to gotowana cieciorka z pastą sezamową (tahini), oliwą, odrobiną cytryny i solą. Teoretycznie gotowanie cieciorki zwiększa jej indeks glikemiczny, więc nie dla każdej cukrzycowej istoty będzie odpowiedni. Ratunkiem jest humus bez gotowania, w którym wykorzystujemy miękką już cieciorkę z puszki.

+ Świeży hummus z Carrefour'a 
Nawet w dużych ilościach nie podniósł mi cukru. Jeśli wierzyć sprzedawczyni, jest robiony codziennie i nie dodają do niego zbędnych chemicznych składników.

+/- Hummus gotowy, kupiony w opakowaniu
Na rynku pojawiło się ostatnio wiele gotowych hummusów w opakowaniach. Należy jednak uważać, bo część z nich ma bardzo mało hummusu w hummusie. Dlatego jeśli już to polecam go używać jako dodatek smakowy do kanapki lub zamiast masła.


Jak jeść hummus?

Hummus jako dodatek do pieczywa, kanapki
To świetny sposób by urozmaicić sobie nudną kanapkę. Pieczywo chrupkie posmarowane humusem z kawałkiem kiszonego ogórka - to świetna "przekąska nocna" - najlepiej zrobić ją sobie wcześniej by suche pieczywo trochę "przeszło" hummusem i schrupać sobie do wieczornego filmu lub serialu. Hummusu jest dość trwały - zamknięte pudełko trzymam w lodówce przez kilka dni by był zawsze pod ręką.

Hummus jako danie
Najlepiej z ulubioną sałatką i smakową oliwą.
Z kawałkami wołowiny lub kurczaka.
No i oczywiście humus podawany tak jak w Izrealu z ogórkiem kiszonym, ostrą oliwą i obowiązkową pietruszką.

Hummusy smakowe
Do hummusu można też dodać ulubione dodatki
- z suszonymi pomidorami
- z ostrą papryczką
- z pieczonym bakłażanem




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz