środa, 31 grudnia 2014

Chipsy z cukinii.


Jak przetrwać imprezę na której wszyscy objadają się chipsami i innymi niedozwolonymi nam przekąskami?

1 cukinia
oliwa z oliwek
sół
ser Chedar lub inny o intensywnym smaku
ulubione przyprawy: ostra papryka, curry lub czosnek, chili czy czego dusza zapragnie

Cukinie kroimy na cienkie plastry, najlepiej użyć do tego obieraczki do warzyw.









Chipsy serowe

Cukinię wykładamy na blachę wyłożoną papierem, solimy. Suszymy w piekarniku około godziny w temperaturze 100 stopni. Sprawdzamy czy się nie przypalają. Pod koniec suszenia posypujemy utartym serem

Chipsy smakowe

Oliwę mieszamy z przyprawami i solą w małych miseczkach i moczymy w niej plasterki cukinii. Namoczone plasterki wykładamy na talerzyk żeby ociekły. Następnie na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia układamy plastry. Suszymy. W zależności od tego jak wilgotna jest cukinia czas suszenia może się zmienić, co najmniej godzina w temperaturze 100 stopni.




1 komentarz:

  1. Zrobiłem te czipsy dla mojej żony. Wyszły naprawdę znakomicie! I oczywiście cukier w normie.

    OdpowiedzUsuń