czwartek, 12 lutego 2015

Chrapka na słodycze. Co wtedy?


Niejedzenie słodyczy dla jednych jest łatwe, dla innych stanowi poważne wyzwanie. Da się zjeść coś słodkiego i jednocześnie zdrowego. A jednocześnie bardzo prostego Moim patentem na deser jest proste wymieszanie owoców z twarogiem sernikowym lub gęstym jogurtem. Posypać to kilkoma orzechami i niebo w gębie, słodycz nie z tej ziemi. Na bezcukrowej diecie zjedzenie mandarynki z puszystym serkiem to prawdziwie intensywne doznanie.


Zasady słodkich deserów:
- Nieprzekraczany ilości 2 lub 3 wymienników węglowodanowych (WW)
- Nie jemy tych pyszności z samego rana, zwłaszcza zamiast śniadania (raz tak zrobiłam i mimo tego, że po godzinie cukier był OK, wkrótce potem zaliczyłam hipoglikemię i cukier spadł mi do 50 - stanowczo nie polecam)
- Nie jemy ich również późnym wieczorem, ani na ostatnią kolację
- Najlepiej spożywać je na podwieczorek

Ile można zjeść? Wymiennik węglowodanowe dla owoców: 

Agrest (¾ szklanki) 130 g = 1 WW
Ananas świeży bez skórki (1 plaster) 90 g = 1 WW
Arbuz 100 g = 0,4 WW
Banan (1 szt.) 180 g = 2,7 WW
Brzoskwinie (1 szt. 100 g = 1 WW
Czarna porzeczka (szklanka) 112 g = 1,6 WW
Czereśnie (15 szt.) 75 g = 1 WW
Grejpfrut (1/2 szt.) 150 g = 1 WW
Gruszka (1 szt) 150 g = 1,6 WW
Jabłko (1 szt.) 150 g = 1,3 WW
Jagody (1 szklanka) 180 g = 1,5 WW
Kiwi (1 szt.) 88 g = 42 WW
Mandarynki (2 szt.) 100 g = 0,8 W
Maliny 100 g = 1,2 WW
Melon (1 plaster) 130 g = 1 WW
Pomarańcze (1 szt.) 200 g = 1,6 WW
Poziomki (1 szklanka) 150 g = 1 WW
Truskawki (10 szt.) 140 g = 1 WW
Winogrona 100 g = 1,7 WW

Uwaga na suszone owoce i rodzynki! 

Mają one bardzo dużo cukru i nie są wskazane.
Rodzynki suszone (1/4 szklanki) 75 g = 5,3 WW
Śliwki suszone (6 szt.) 30 g = 1,8

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz