poniedziałek, 5 stycznia 2015


Super zdrowe awokado i pietruszka - Guacamole i sosy jogurtowe z ziołami. 





+++ Guacamole jest super zdrowym i uniwersalnym jedzeniem dla kobiet w ciąży. Ma niski indeks glikemiczny, jest źródłem witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera kwas foliowy, luteinę i potas, które zalecane są w dużych ilościach kobietom w ciąży. Ma też pozytywny wpływ na poziom cukru w cukrzycy ciążowej,jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz duża zawartość błonnika pomagają zapobiec skokom glukozy we krwi. Ma też korzystny wpływ na ciśnienie krwi.

Guacamole można jeść codziennie, jako:
- pastę do kanapek z jakiem lub pomidorami
- zamiast niewskazanego w cukrzycy ciążowej masła
- dodatek do sałatki
- dodatek do mięs
- dodatek do przekąsek

+++ Przepis na guacamole jest idealnie prosty. Czas produkcji: do 5 minut.

Dojrzałe awokado miksujemy z dodatkiem soku z cytryny i soli, do tego możemy dodać ulubione zioła, kolendrę, pietruszkę, bazylię lub czosnek.

+++ Domowe sosy jogurtowe z ziołami urozmaicą warzywną przekąskę, sałatkę lub mięsny obiad i dostarczą naszemu organizmowi sporo witamin.
Warto jeść świeże zioła, są olbrzymim źródłem witamin. W sosie, który możemy dodawać bezkarnie do większości posiłków będą zdrowym urozmaiceniem.
Jogurt najlepiej gęsty + dowolne zioła, sól. Czas wykonania: w mgnieniu oka.

+++ Nać pietruszki - wśród ziół warto zwrócić uwagę na pietruszkę, która zawiera sporo żelaza, które ma tendencje do uciekania z naszego organizmu w trakcie ciąży. Zawiera też sporo witaminy C (więcej niż w cytrusach). Świetnie wpływa na wzrok i cerę, bo ma aż 5510 µg beta-karotenu i 3,1 mg witaminy E. Zawiera też kwas foliowy, magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan.
Warto ją jeść również zw. na dobroczynny wpływ na układ moczowy, który również lubi szwankować w czasie ciąży. 

- Tradycyjnie uwaga na gotowe sosy jogurtowe i guacamole. Warto zapoznać się z ich składem, bo producenci lubią dorzucać tam przeróżne, niezbyt zdrowe składniki. Najlepiej zrobić je samemu, to trwa tylko kilka chwil.



3 komentarze:

  1. Świetne przepisy! Gratulacje smaleństwa. Cukrzyca to nie wyrok, da radę normalnie żyć:) Zapraszam do mn po inne przepisy i pomysły https://nieslodkiciezar.blogspot.com i pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też zmagam się z cukrzycą ciążową, jak na razie nie jest źle. Próbuję nawet znaleźć pozytywne strony, a jedną z nich są nowe dania w mojej kuchni. Dlatego chciałabym zrobić guacamole. Jak zmiksować avocado: mikserem, blenderem, bo próbuję widelcem, ale ciężko idzie :) ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są różne szkoły. Najlepiej blenderem. Ważne by awokado było dojrzałe i miękkie. Jak jest twarde nic z tego nie wyjdzie. Powodzenia.

      Usuń